luni, 22 decembrie 2008

CA SĂ SCAPE BASMA CURATĂ, POLIŢISTUL STRAMA A TRECUT LA AMENINŢĂRI ŞI INTIMIDĂRI


In paginile săptămânalului local PRIMA PAGINĂ, a fost adusă la cunoştinţa publicului, atitudinea purtătorului de chipiu, a agentului de circulaţie, Strama Emil, in relaţia cu cetăţenii şi cu instituţia pe care o reprezintă. Adică, a fost relatat in exclusivitate un material in care fosta amantă Poleac Sorina, s-a destăinuit cu privire la relaţia intimă pe care aceasta a declarat că a avut-o cu acelaşi purtător de chipiu, Emil Strama. Reamintim cititorilor noştri că articolul intitulat " Cu maşina de serviciu din dotarea Poliţiei, agentul Strama işi plimba amanta " a fost realizat exclusiv din declaraţiile fostei amante. Drept urmare, agentul de poliţie Strama Emil a inţeles că trebuie să se dezvinovăţească sau, mai bine zis să se răzbune, apelând la metode de intimidare şi presiuni, care nu au nimic in comun cu onestitatea.
Aşa se face că Strama a inaintat o plângere la Parchet impotriva autorului articolului respectiv, care mai apoi a ajuns in atenţia colegilor săi, de la Poliţia Petroşani, spre anchetare. Invinuirea adusă, este cea de insultă şi calomnie. Adică, cu alte cuvinte, Strama Emil, s-a simţit insultat şi calomniat, pentru că am indrăznit a aduce la cunoştinţa publică preocupările reclamate de câţiva cetăţeni din Lupeni, cu care s-ar părea că se află in relaţii cel puţin bizare, asta pentru a ne exprima elegant fără a insulta din nou… purtătorul de chipiu.
Alte presiuni şi la adresa fostei amante, Sorina Poleac
De cealaltă parte insă, am aflat că nici Sorina Poleac nu este scutită de tratamentele care s-ar părea că il definesc pe acest reprezentant al Poliţiei Rutiere. Poleac a declarat că a fost ameninţată prin intermediul unor telefoane care le-a primit tot cu număr ascuns, aşa cum ii era obiceiul agentului de circulaţie să o sune, chiar şi in perioada in care s-ar fi aflat in relaţia extraconjugală cu ea. Prin telefon i s-ar fi adresat cu diferite injurii la adresa ei dar şi la adresa presei care a indrăznit să relateze faptele măreţe de vitejie ale purtătorului de chipiu.
Strama se simte ŞICANAT
Strama a devenit victimă, in mai multe dosare, cu sprijinul autorităţilor hunedorene, care culmea ironiei, consideră că agentul de poliţie Strama Emil este şicanat.
Anunţasem in articolul despre care facem vorbire…că “Unele abuzuri ale poliţiştilor au ajuns la Parchet”. Făceam desigur referire la actele reclamate cu privire la instigarea la mărturie mincinoasă şi incercarea de a determina mărturia mincinoasă. Instigare şi determinare ce pare a-l avea in rolul principal tot pe acest agent de poliţie, Strama Emil.
Astfel, in dosarul nr. 861/P/2008, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, a dat o REZOLUŢIE de neincepere a urmăririi penale, rezoluţie care din punct de vedere jurnalistic, putem aprecia doar că a fost elaborată pe baza unor cercetări care au avut la bază dosarele reclamanţilor şi “relaţiile obţinute de la procurorul de caz…”
Iată insă ce ne-a atras atenţia in mod deosebit : “Analizând intregul material probator am constatat că faptele reclamate de cei doi petenţi nu sunt reale şi probabil că sunt făcute cu scopul de a-l şicana pe agentul de poliţie Strama Emil ” – citat din REZOLUŢIA Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Dacă Parchetul inţelege o astfel de cauză in astfel de termeni, la ce ne mai putem aştepta de la purtătorul de chipiu, Strama Emil?
Libertatea de exprimare, incă sub semnul Codului Penal
In decursul celor 50 de ani de comunism, precedaţi de dictaturile carlistă, legionară şi antonesciană, românii au invăţat să tacă. Să işi disimuleze părerile, pentru a nu işi pune in pericol libertatea sau chiar viaţa. Singura libertate care incă nu a fost confiscată este cea de expresie.
Într-o societate democratică, presei îi revine un rol indispensabil, acela de "câine de pază". Presa nu trebuie să depăşească anumite limite, ţinând în special de protecţia reputaţiei şi drepturilor celuilalt, totuşi îi revine sarcina de a comunica, pentru îndeplinirea sarcinilor şi responsabilităţilor sale, informaţii şi idei asupra unor chestiuni politice, precum şi asupra altor subiecte de interes general. Rolul ziariştilor este tocmai acela de a informa şi de a atrage atenţia publicului asupra unor fenomene de nedorit pentru societate, din momentul în care aceştia intră în posesia informaţiilor pertinente, prin mijloace specifice libertăţii de investigare inerente exercitării profesiei lor.
Scoaterea insultei şi a calomniei de sub incidenţa Codului Penal devenise de mult una dintre condiţiile cerute pentru începerea într-un trecut incert a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Reforma legislativă nu a reuşit însă să depăşească nivelul declaraţiilor demagogice pro-europene lansate de la tribuna Parlamentului, nici până in prezent.
Dincolo de suspiciuni şi neincredere, dincolo de presiuni şi de legi care nu oferă nici cea mai mică protecţie reporterului faţă de astfel de comportamente/atitudini, ziariştii dispun de o armă redutabilă: onestitatea.

Iliescu si-a luat niste bani in cap

In Bucuresti, nu a fost sa fie ca la Lupeni (in timpul campaniei electorale din luna noiembrie a.c.), unde cativa nostalgici, au fost alaturi de baronul local, primarul Cornel Resmerita si fiul sau, ajuns deputat... in cele din urma...in timpul vizitei fostului sef al statului, Ion Iliescu.


Ion Iliescu, fondatorul FSN, continua sa fie contestat de mare parte a celor ce-au iesit în strada, în decembrie 1989, precum si de familiile celor ucisi atunci. La o ceremonie de comemorare a revolutiei din decembrie 89 s-au înregistrat altercatii si atacuri asupra lui Ion Iliescu. La cimitirul din Bucuresti al eroilor revolutiei fostul presedinte, care a jucat un rol cheie în evenimentele din decembrie 89 a fost agresat de revolutionari si membri ai familiilor celor ucisi acum 19 ani, care au aruncat în el cu monede si l-au huiduit. Multi români îl considera pe Ion Iliescu drept faptas, care s-a facut vinovat de sângele varsat dupa 22 decembrie. In cimiturl bucurestean, Ion Iliescu a fost izolat si aparat de serviciul de protectie si paza.
Iliescu si-a luat niste bani in cap
Tiberiu Lovin December 21, 2008 · Categoria: MediaNEWS
Daca in urma cu 19 ani, pe 21 decembrie, se tragea cu gloante in romani, acum revolutionarii au intors armele si i-au aruncat cu monede in caciula ceausita a lui Ion Iliescu. Protejat cu hainele de SPP-isti (video Realitatea tv-http://www.realitatea.net/video_575806_ion-iliescu-a-fost-atacat-cu-monede-si-huiduit-la-comemorarea-eroilor-revolutiei---vezi-video_419281.html), batranul comunist a scapat viu spre deosebire de cei care au murit in ‘89.
Dumnezeu sa-i ierte!






duminică, 21 decembrie 2008

Comentariu Reuters: Nominalizarea lui Catalin Predoiu - un semn ca noul Guvern de la Bucuresti ar putea esua in combaterea coruptiei

Comentariu Reuters: Nominalizarea lui Catalin Predoiu - un semn ca noul Guvern de la Bucuresti ar putea esua in combaterea coruptiei
de Alina Neagu HotNews.ro Duminică, 21 decembrie 2008, 10:46 Actualitate Politic

Noua coalitie de guvernare de centru-stanga din Romania il mentine in functie pe actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, fapt care se adauga ingrijorarii ca este posibil ca noul Guvern sa nu reuseasca o revigorare ferma a eforturilor anticoruptie, comenteaza agentia Reuters, citata de NewsIn. Coruptia endemica din noul stat membru al Uniunii Europene este o preocupare majora la Bruxelles dupa ce reformele judiciare s-au impotolit sub conducerea premierului in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu dupa aderarea tarii la UE in 2007, scrie Reuters. Observatorii politici au sperat ca alegerile din noiembrie vor spori eforturile de a combate abuzurile, in special in randul oficialilor de rang inalt. Insa nominalizarea lui Predoiu - care a intervenit dupa ce vineri au avut loc negocieri intense, in conditiile in care luni este programat votul de incredere in noul cabinet - subliniaza disensiunile care exista intre fostii rivali inveterati de centru si de stanga in legatura cu modalitatea de a combate coruptia, sustin observatorii.
Cea mai controversata decizie a lui Predoiu - accea de a nu prelungi mandatul lui Daniel Morar
In varsta de 40 de ani, Catalin Predoiu si-a preluat functia in februarie, dupa ce predecesorul sau, Tudor Chiuariu, a demisionat in contextul unor acuzatii de coruptie. Catalin Predoiu a fost criticat de grupurile pentru drepturi civice pentru decizia sa de a nu prelungi mandatul procurorului-sef anticoruptie Daniel Morar, reaminteste Reuters."Predoiu a fost o mare dezamagire", a declarat pentru Reuters Laura Stefan, de la Societatea Academica Romana. "Ar fi trebuit sa-l numeasca pe Daniel Morar si ar fi trebuit sa organizeze consultari serioase pe marginea codurilor penale", a adaugat Laura Stefan.
Predoiu va trebui sa treaca prin Parlament noul Cod Penal
Daca noul cabinet de la Bucuresti va fi investit luni, asa cum este de asteptat, Predoiu va avea sarcina dificila de a trece prin Parlament o varianta care sa inlocuiasca actualul Cod Penal al Romaniei, care dateaza din anii '60, din timpul brutalei represiuni comuniste. El s-a straduit sa obtina aprobarea legislatiei in materie, in conditiile in care multi parlamentari au incercat sa slabeasca masurile anticoruptie, precizeaza Reuters.Catalin Predoiu se confrunta, de asemenea, cu dificila sarcina de a asigura independenta sistemului judiciar din Romania, care a fost introdus in perioada efervescenta dinainte de aderarea la UE, dar care este amenintata, pentru ca multi politiceni lupta pentru a proteja practici corupte, comenteaza Reuters."Ar trebui sa ia public apararea procurorilor si a sistemului justitiei. Cand la televiziune ai de-a face cu emisiuni in care politicienii ii acuza pe procurori, mi-ar placea sa-l vad pe Catalin Predoiu ca vine sa contracareze aceste lucruri", a adaugat Laura Stefan.Ministrul Catalin Predoiu s-a declarat insa optimist in ceea ce priveste indeplinirea, de catre Romania, a cerintelor Bruxelles-ului si spune ca tara noastra va evita sanctiunile aplicate deja vecinei Bulgaria in acest an pentru abuzuri in folosirea fondurilor europene. Comisia Europeana va continua monitorizarea progreselor in 2009."Principalul obiectiv ca ministru al Justitiei va fi ridicarea monitorizarii Romaniei de catre Bruxelles", a afirmat CatalinPredoiu la audierile parlamentare de sambata. Observatotii politici sustin, insa, ca el s-ar putea confrunta cu piedici in interiorul coalitiei, mai ales din partea politicienilor din PSD, afectati de scandaluri de coruptie, conchide agentia Reuters. Comentariul Reuters a fost preluat in editia online a revistei economice Forbes si pe site-ul postului de radio Europa Libera.