duminică, 21 decembrie 2008

Comentariu Reuters: Nominalizarea lui Catalin Predoiu - un semn ca noul Guvern de la Bucuresti ar putea esua in combaterea coruptiei

Comentariu Reuters: Nominalizarea lui Catalin Predoiu - un semn ca noul Guvern de la Bucuresti ar putea esua in combaterea coruptiei
de Alina Neagu HotNews.ro Duminică, 21 decembrie 2008, 10:46 Actualitate Politic

Noua coalitie de guvernare de centru-stanga din Romania il mentine in functie pe actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, fapt care se adauga ingrijorarii ca este posibil ca noul Guvern sa nu reuseasca o revigorare ferma a eforturilor anticoruptie, comenteaza agentia Reuters, citata de NewsIn. Coruptia endemica din noul stat membru al Uniunii Europene este o preocupare majora la Bruxelles dupa ce reformele judiciare s-au impotolit sub conducerea premierului in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu dupa aderarea tarii la UE in 2007, scrie Reuters. Observatorii politici au sperat ca alegerile din noiembrie vor spori eforturile de a combate abuzurile, in special in randul oficialilor de rang inalt. Insa nominalizarea lui Predoiu - care a intervenit dupa ce vineri au avut loc negocieri intense, in conditiile in care luni este programat votul de incredere in noul cabinet - subliniaza disensiunile care exista intre fostii rivali inveterati de centru si de stanga in legatura cu modalitatea de a combate coruptia, sustin observatorii.
Cea mai controversata decizie a lui Predoiu - accea de a nu prelungi mandatul lui Daniel Morar
In varsta de 40 de ani, Catalin Predoiu si-a preluat functia in februarie, dupa ce predecesorul sau, Tudor Chiuariu, a demisionat in contextul unor acuzatii de coruptie. Catalin Predoiu a fost criticat de grupurile pentru drepturi civice pentru decizia sa de a nu prelungi mandatul procurorului-sef anticoruptie Daniel Morar, reaminteste Reuters."Predoiu a fost o mare dezamagire", a declarat pentru Reuters Laura Stefan, de la Societatea Academica Romana. "Ar fi trebuit sa-l numeasca pe Daniel Morar si ar fi trebuit sa organizeze consultari serioase pe marginea codurilor penale", a adaugat Laura Stefan.
Predoiu va trebui sa treaca prin Parlament noul Cod Penal
Daca noul cabinet de la Bucuresti va fi investit luni, asa cum este de asteptat, Predoiu va avea sarcina dificila de a trece prin Parlament o varianta care sa inlocuiasca actualul Cod Penal al Romaniei, care dateaza din anii '60, din timpul brutalei represiuni comuniste. El s-a straduit sa obtina aprobarea legislatiei in materie, in conditiile in care multi parlamentari au incercat sa slabeasca masurile anticoruptie, precizeaza Reuters.Catalin Predoiu se confrunta, de asemenea, cu dificila sarcina de a asigura independenta sistemului judiciar din Romania, care a fost introdus in perioada efervescenta dinainte de aderarea la UE, dar care este amenintata, pentru ca multi politiceni lupta pentru a proteja practici corupte, comenteaza Reuters."Ar trebui sa ia public apararea procurorilor si a sistemului justitiei. Cand la televiziune ai de-a face cu emisiuni in care politicienii ii acuza pe procurori, mi-ar placea sa-l vad pe Catalin Predoiu ca vine sa contracareze aceste lucruri", a adaugat Laura Stefan.Ministrul Catalin Predoiu s-a declarat insa optimist in ceea ce priveste indeplinirea, de catre Romania, a cerintelor Bruxelles-ului si spune ca tara noastra va evita sanctiunile aplicate deja vecinei Bulgaria in acest an pentru abuzuri in folosirea fondurilor europene. Comisia Europeana va continua monitorizarea progreselor in 2009."Principalul obiectiv ca ministru al Justitiei va fi ridicarea monitorizarii Romaniei de catre Bruxelles", a afirmat CatalinPredoiu la audierile parlamentare de sambata. Observatotii politici sustin, insa, ca el s-ar putea confrunta cu piedici in interiorul coalitiei, mai ales din partea politicienilor din PSD, afectati de scandaluri de coruptie, conchide agentia Reuters. Comentariul Reuters a fost preluat in editia online a revistei economice Forbes si pe site-ul postului de radio Europa Libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu