miercuri, 12 noiembrie 2008

VOTUL ALB

Votul alb sau votul de protest reprezinta, in orice sistem democratic, dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotararea in cadrul proceselor electorale cum sunt alegerile sau referendumurile.
Acest tip de vot este consecinta directa a esecului sistemului politic de a recastiga increderea electoratului si exprima dezamagirea si nehotararea cetatenilor chemati la vot. Votul alb are, insa, o calitate singulara. Le permite cetatenilor sa isi exercite dreptul la vot si sa participe la procesul central al oricarei democratii: alegerile, momentul cheie in care alegatorii isi desemneaza alesii.
Supranumit si “absenteism civic” de organizatiile din Franta, unde Adunarea Generala a aprobat, in 2003, proiectul de lege 1459 (2002-2003) pentru recunoasterea votului alb, acest tip de vot constituie un instrument esential pentru imbunatatirea platformelor politice si a programelor de guvernare.
Putin cunoscut in Romania, votul alb reprezinta un subiect important de dezbatere in democratiile din intreaga lume si o realitate pentru tari dezvoltate ca Franta, Belgia si Suedia.
La nivel european exista o serie impresionanta de grupuri si organizatii care militeaza cu succes pentru introducerea votului alb ca vot valid in scrutinele electorale.
Un astfel de exemplu este “Citoyens européens pour le vote blanc” (http://www.cevb.org/) din care fac parte tari ca Danemarca, Spania, Bulgaria, Irlanda, Marea Britanie unde exista proiecte legislative si miscari cetatenesti importante pe aceasta tema. Mai multe informatii pot fi accesate si de pe urmatoarele adrese: http://www.vote-blanc.org/, http://www.protestvoteparty.org/.
Votul alb constituie si un mijloc dinamic si modern de a creste nivelul de participare civica si de reducere a fenomenului de alienare in randul segmentului de varsta 18-25 ani, caracterizat de cele mai multe ori prin absenteism, nehotarare, dezinteres.

Tara, tara vrem observatori....si legi sa avem ce face cu ei!

Asociatia Pro Democratia (APD) invita toti cetatenii interesati de transparenta si corectitudinea alegerilor din 30 noiembrie pentru desemnarea Camerei Deputatilor si Senat sa se implice in pregatirea si derularea activitatilor de observare a acestora. Data fiind noutatea alegerilor in colegii uninominale pentru desemnarea membrilor Parlamentului Romaniei, Asociatia Pro Democratia insista asupra necesitatii organizarii si desfasurarii corecte a scrutinului si ii incurajeaza pe toti cetatenii sa i se alature in campania de observare a acestuia.
Cetatenii cu drept de vot care nu sunt membri ai vreunui partid politic si sunt interesati sa se implice in observarea alegerilor de duminica, 30 noiembrie, sunt invitati sa ne contacteze la sediul APD din Bd. Maresal Al. Averescu, nr. 17, Pavilion 7, et. 3, sector 1, Bucuresti, la telefon 021/222.82.45, 222.82.54, sau pe e-mail la apd@apd.ro. Acestia vor beneficia de instruire pentru activitatea pe care o vor desfasura in calitate de observatori si de asistenta continua din partea APD in ziua votarii. De asemenea, cetatenii care doresc sa sprijine financiar observarea alegerilor parlamentare, au posibilitatea de a face o donatie in contul Asociatiei Pro Democratia RO15 RNCB 0072 0496 7871 0004 deschis la BCR, Sector 1.
In plus, Asociatia Pro Democratia face un apel catre autoritatile centrale pentru a depune toate eforturile in sensul imbunatatirii cadrului normativ ce reglementeaza desfasurarea alegerilor pentru asigurarea transparentei si corectitudinii procesului de vot. Dintre cele mai importante modificari reamintim necesitatea de a se reveni, de urgenta, la textul Legii 35/2008 in ceea ce priveste dreptul de vot al cetatenilor din Romania conform domiciliului, dar si resedintei precum si eliminarea oricarei posibilitati de limitare a activitatii observatorilor si jurnalistilor in ziua alegerilor prin revenirea asupra deciziei 47/D a Biroului Electoral Central.
Pentru detalii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Laura Radulescu - Director adjunct al Asociatiei Pro Democratia, la numerele de telefon 021/222.82.54, 222.82.45 sau 0788/251.043 sau pe e-mail, la laura.radulescu@apd.ro.

Transparenta alegerilor puså in pericol de reglementåri excesive

In curte, dacå se poate!
Transparenta alegerilor puså øn pericol de reglementåri excesive
Asociaţia Pro Democraţia (APD), Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îşi exprimă stupefacţia faţă de adoptarea, de către Biroul Electoral Central, a Deciziei 47/D/6.11.2008 prin care se reglementează faptul că observatorii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi reprezentanţii instituţiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie 2008 „au acces numai în spaţiile special amenajate în acest sens” (art. 1) şi „pot staţiona numai în spaţiul stabilit în acest sens în sala de votare de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare” (art. 2).
Conştiente de faptul că prezenţa observatorilor şi a jurnaliştilor nu trebuie să „perturbe desfăşurarea în bune condiţii” a procesului electoral, organizaţiile semnatare consideră, în acelaşi timp, neîntemeiată decizia 47/D a BEC insistând asupra faptului că aceasta creează condiţiile favorabile unor abuzuri din partea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.
APD, AMP şi CJI subliniază faptul că prezenta şi activitatea observatorilor ONG, cât şi a reprezentanţilor presei acreditaţi în ziua votării se numără printre garanţiile democratice ale desfăşurării corecte şi transparente a unor alegeri libere. Limitele acestei activităţi sunt suficient reglementate prin actul de acreditare. În situaţiile în care activitatea observatorilor sau a jurnaliştilor în secţiile de votare depăşeşte sau încalcă limitele legii, preşedinţii birourilor electorale pot retrage acreditarea acestora.
Organizaţiile semnatare consideră că Decizia 47/D afectează în mod grav activitatea observatorilor independenţi şi a presei şi solicită revenirea asupra acesteia şi păstrarea prevederilor incluse în Anexa 3 a Deciziei nr. 35 a BEC.

Organizaţii semnatare
Asociaţia Pro Democraţia (APD)
Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

marți, 11 noiembrie 2008

FII RESPONSABIL! VOTEAZA!!!

VOTEAZA pe 30 noiembrie 2008. Un film emotionant despre libertatea votului.



FII RESPONSABIL!!! VOTEAZA!!!