miercuri, 12 noiembrie 2008

VOTUL ALB

Votul alb sau votul de protest reprezinta, in orice sistem democratic, dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotararea in cadrul proceselor electorale cum sunt alegerile sau referendumurile.
Acest tip de vot este consecinta directa a esecului sistemului politic de a recastiga increderea electoratului si exprima dezamagirea si nehotararea cetatenilor chemati la vot. Votul alb are, insa, o calitate singulara. Le permite cetatenilor sa isi exercite dreptul la vot si sa participe la procesul central al oricarei democratii: alegerile, momentul cheie in care alegatorii isi desemneaza alesii.
Supranumit si “absenteism civic” de organizatiile din Franta, unde Adunarea Generala a aprobat, in 2003, proiectul de lege 1459 (2002-2003) pentru recunoasterea votului alb, acest tip de vot constituie un instrument esential pentru imbunatatirea platformelor politice si a programelor de guvernare.
Putin cunoscut in Romania, votul alb reprezinta un subiect important de dezbatere in democratiile din intreaga lume si o realitate pentru tari dezvoltate ca Franta, Belgia si Suedia.
La nivel european exista o serie impresionanta de grupuri si organizatii care militeaza cu succes pentru introducerea votului alb ca vot valid in scrutinele electorale.
Un astfel de exemplu este “Citoyens européens pour le vote blanc” (http://www.cevb.org/) din care fac parte tari ca Danemarca, Spania, Bulgaria, Irlanda, Marea Britanie unde exista proiecte legislative si miscari cetatenesti importante pe aceasta tema. Mai multe informatii pot fi accesate si de pe urmatoarele adrese: http://www.vote-blanc.org/, http://www.protestvoteparty.org/.
Votul alb constituie si un mijloc dinamic si modern de a creste nivelul de participare civica si de reducere a fenomenului de alienare in randul segmentului de varsta 18-25 ani, caracterizat de cele mai multe ori prin absenteism, nehotarare, dezinteres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu