Fostul presedinte al Românie, Ion Iliescu, s-a aflat in Valea Jiului pentru a le cere sprijin minerilor, disponibilizatilor din minerit, in sustinerea candidatilor PSD la uninominale. Iliescu a fost asteptat la Lupeni, de candidatii PSD in colegiile uninominale din Valea Jiului, de membrii PSD dar si de câtiva nostalgici, majoritatea trecuti de a doua tinerete. Fostul presedinte a fost intâmpinat la sediul partidului de membrii PSD, care erau inarmati cu steaguri si baloane rosii, veniti cu circa doua ore inainte de ora anuntata. Desigur ca nu au lipsit nici functionari din cadrul Primariei Lupeni, care demult timp se afla in campania electorala sprijinind astfel interesele familiei Resmerita.
Ion Iliescu le-a cerut oamenilor sa-i sustina pe candidatii social democrati, deoarece acestia ar fi singurii care ar putea sa-i ajute, in timp ce restul fac parte din „grupuri de interese”.
Nu minerii au promovat violenta in România in 1990.
Ei nu au fost pe 12 ianuarie, nu au fost pe 28 ianuarie, când demonstratiile organizate de liberali si taranisti s-au soldat cu atacarea guvernului si a CFSN-ului, au aruncat cu sticle incendiare la parterul cladirilor. Eu ii invitasem la dialog, si am iesit pe post si le-am spus sa isi potoleasca brutele. Nu minerii au fost pe 13 iunie in Bucuresti, când grupe anarhice de vandali au devastat cladirea politiei, cladirea ministerului de interne, televiziunea nationala si au creat o stare panica. Intâmplator, bucurestenii a doua zi i-au primit pe mineri cu aplauze si le-au multumit la plecare. E o prezentare a realitatii deformate istorice de atunci”, a declarat Ion Iliescu. Presedintele a recunoscut ca nici minerii ajunsi la Bucuresti nu au „plantat panselute”, insa in opinia sa, „reactionarii care aveau conexiuni in afara au fost fortele destabilizatoare”. „Sigur ca pe 14 iunie si 15 iunie au fost si mineri care au savârsit câteva violente, si propaganda de atunci i-a surprins. De ce nu au difuzat imagini de la devastarile din 13, dar au difuzat câteva imagini in care erau agresati niste tineri. Fortele care au lucrat la destabilizare, reactionarii de atunci si asa numita societate civila care aveau conexiuni si in afara. Unul este Octavian Radulescu care tocmai participase la o reuniune la Sofia si cu cei din Serbia si din Bulgaria, ceea ce s-a numit forta portocalie mai târziu”, a precizat Iliescu.
„Miron Cozma este un om vanitos”
Presedintele Ion Iliescu a raspuns si atacurilor lui Miron Cozma, cel care spunea ca ar trebui sa fie la inchisoare alaturi de liderii de sindicat, declarând ca „Miron Cozma din pacate a evoluat prost!” „Un om vanitos, el a avut niste comportamente care au compromis imaginea minerilor. A fost o actiune diversionista, mârsava diabolizarea minerilor. Cui i-a folosit ca s-a stricat nu numai imaginea Vaii Jiului, dar si a tarii. Dar asta este lupta politica”, a conchis Iliescu.
Cozma: «Iliescu a uitat ca ne-a adus in Bucuresti»
Ion Iliescu s-a referit, in comentariile de la Petrosani, la mineriadele din 1990, si in special la evenimentele din 13-15 iunie. Pentru aceste evenimente Iliescu a fost pus sub acuzare, dosarul fiind solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Mineriada din 13-15 iunie este singura incursiune a minerilor in Bucuresti pentru care Miron Cozma nu a fost pus sub acuzare. Asa se poate explica de ce Iliescu s-a referit exact la aceste evenimente afirmand ca „nu au fost mineri”. „Iliescu si-a adus aminte tarziu. Ii este frica si da dovada de nesimtire. Iliescu a uitat ca ne-a adus in Bucuresti, ca sa-si acopere crimele din piata Univesitatii? Iliescu a uitat ca am facut inchisoare pe un dosar instrumentat in timpul mandatului sau? Iliescu uita ca i-am strigat in 14 iunie, cand ne-a adus in Bucuresti «Ne-am desteptat!» Si daca Iliescu uita, eu nu uit. Minerii au fost in Bucuresti, in iunie 1990! Rusine sa ii fie ca acum are neobrazarea sa faca campanie electorala pentru PSD pe seama minerilor, pe seama mineriadelor si pe seama anilor mei de puscarie!”, a declarat , Miron Cozma.
13-15iunie 1990:
Noiembrie 2008:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu