marți, 16 decembrie 2008

COD VERDE

EVIDENT ca sustin si promovez VERDE !

Douăzeci şi cinci de sfaturi ecologice
Oricine poate proteja natura. Da! Nu este o glumă. Şi tu poţi face acest lucru! Deşi nouă ni se par nişte lucruri lipsite de importanţă şi tu poţi să le faci, ca să salvezi natura. Iată câteva sfaturi în acest sens. Mult succes în realizarea lor!
1. După ce ai mâncat, în loc să speli imediat vasele, curăţă-le de resturi şi abia apoi le pui sub un jet de apă!
2. Atunci când mergi la cumpărături, nu mai folosi plase de plastic şi ia una de pânză!
Plasticul este făcut din petrol – o resursă naturală limitată. Pungile făcute din acest material dispar în aproximativ 30 de ani!
3. Dacă ai un animal de companie, nu îi cumpăra un bol de plastic, ia-i unul din ceramică sau din metal!
4. De fiecare dată când pleci din cameră, stinge lumina. Tone de dioxid de carbon nu vor mai fi emise în atmosferă!
5. Nu regla temperatura în cameră mai mică de 250C vara şi mai mare de 200C iarna. Natura îţi va mulţumi pentru asta!
6. Dacă eşti copil sau chiar şi adult poţi să reduci orele de uitat la televizor şi ieşi afară. Aici poţi să te joci în natură, fără ca cineva să te deranjeze!
7. Sunt foarte multe lucruri care au nevoie de baterii pentru a funcţiona. Atunci când ele nu mai merg, nu le arunca. În marile magazine există cutii speciale pentru baterii uzate!
8. Televizorul, calculatorul, DVD-player-ul şi toate celelalte obiecte de uz casnic consumă 15% curent electric când sunt închise. Când sunt scoase din priză, acest lucru nu se mai întâmplă. După ce le foloseşti, scoate-le din priză, având grijă să nu pierzi anumite date importante stocate!
9. Ce-ar fi dacă nu ai mai folosi maşina pentru drumurile scurte? Sigur, acest lucru nu ţi-ar fi pe plac, dar totuşi ai o alternativă: mijloacele de transport în comun. Ai economisi multă energie şi natura ar fi salvată puţin!
10. Pentru a putea urma sfatul anterior ar fi bine să faci şi câteva economii, pe care le realizezi dacă nu mai cumperi atâtea lucruri ce nu-ţi sunt atât de trebuincioase!
11. Oferă-te voluntar în campaniile de strângere de deşeuri!
12. Plantează în curtea casei tale sau în faţa blocului un copac cu frunze căzătoare. Dacă stai la curte, aşează-l în partea de sud, căci vara, frunzele lui te vor feri de căldura soarelui, iar iarna, lumina va pătrunde în camera ta şi o va încălzi!
13. Fă duşuri scurte!
14. Trage draperiile pentru a nu lăsa, vara, căldura de afară să intre în casă şi iarna să nu laşi căldura din casă să se risipească!
15. Pachetul de la şcoală sau de la serviciu ai putea să-l împachetezi într-un şerveţel de pânză, în loc de unul de hârtie!
16. Închide apa în timp ce te speli pe dinţi!
17. Nu lucra foarte mult la calculator. Încercaţi să găsiţi informaţiile din cărţi. Cu prietenii întâlneşte-te în parc. Mult mai distractiv şi mai educativ!
18. Atunci când trebuie să cumperi câte ceva, uită-te să vezi unde este fabricat. Încearcă să cumperi numai lucruri făcute în România, ba chiar numai în regiunea în care locuieşti. Maşinile care transportă aceste produse pe pieţele de desfacere consumă o cantitate mare de combustibil şi poluează foarte mult!
19. În timpul verii porneşte ventilatoarele, nu aparatul de aer condiţionat!
20. Pune-ţi biroul lângă o fereastră, ca să beneficiezi cât mai mult timp de lumina naturală, nu cea a unei lămpi. Vei economisi o mulţime de energie!
21. Nu mai arunca la întâmplare, chiar şi în oraş, unde crezi că cei de la salubritate fac curăţenie. Consideră că le dai şi lor o pauză şi, în plus, salvezi natura!
22. Foloseşte gazul petrolier lichefiat pentru maşina ta, pentru că el produce mai puţină poluare decât benzina obişnuită!
23. Fă multă mişcare în natură, în loc să mergi la sală, unde aparatele consumă mult combustibil sau energie electrică!
24. Nu fii egoist. Împărtăşeşte aceste sfaturi familiei şi prietenilor tăi. Sigur vor fi impresionaţi şi le vor respecta, măcar o parte din ele!
25. Încercaţi să respectaţi aceste sfaturi şi vă veţi simţi chiar şi voi mai bine!
Pământul este singura noastră planetă. Şi de noi depinde menţinerea vieţii într-un mediu curat. Poluând mediul, facem să dispară ce este mai scump pe Terra, adică VIAŢA!
Ştiaţi că…?
• O maşină obişnuită produce într-un an 3 tone de CO2, care se evaporă în atmosferă.
• O cutie de aluminiu dispare natural în 100 de ani.
• Cojile de banane şi cotoarele de mere dispar în doi ani! PUNE-LE LA COŞUL DE GUNOI
• Pungile de plastic dispar în aproape 30 de ani!
• Sticlele de plastic nu se biodegradează complet niciodată!
• Dacă o familie obişnuită ar recicla toate recipientele din sticlă folosite timp de un an, energia economisită ar putea alimenta televizorul lor timp de aproape 100 de ore!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu